Minima: 2024.08.03
Rugpjūčio 3 d. paskelbta Arbūzo diena. Visų pirma, šventė išpopuliarėjo JAV, kurioje arbūzų suvalgoma daugiausia, palyginti su kitomis šalimis. Arbūzai kildinami iš Centrinės Afrikos, Egipto.
Įdomūs faktai apie arbūzus:
- Arbūzas yra didelė uoga, nors sveria apie 4-15 kg. Archeologai teigia, kad arbūzai Egipte buvo auginami ir vartojami jau prieš 2 000 metų.
- Arbūzų žievė yra valgoma. Ją galima marinuoti, iš jos gaminti uogienes ir marmeladus. Arbūzų sėklas taip pat galima skrudinti ir valgyti.
- Arbūzas dažnai naudojamas drožybai. Jame išraižomos rožės, gyvūnai, įvairūs raštai, net architektūros statiniai. Dažniausiai tokiais kūriniais puošiami viešbučių restoranai.
- Arbūzus skirtingos tautos valgo skirtingai. Pvz., graikai juos deda į salotas su feta sūriu. Meksikoje arbūzas valgomas su druska, ant jo užlašinus žaliųjų citrinų sulčių ir pabarsčius čili pipirais.
- Sakoma, kad be arbūzo neįsivaizduojama vasara, nes jis puikiai gaivina, naudojamas kokteiliams, limonadams.
- Arbūzuose yra B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai. Taip pat juose randama vitamino C, magnio ir kalio. 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų.
- Norint išsirinkti saldų arbūzą, reikia laikytis kelių paprastų taisyklių. Bakstelėkite - prinokusio arbūzo garsas turi būti skambus, o ne prislopintas. Arbūzo uodegėlė turi būti sausa. Prinokusio arbūzo minkštimas yra ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Šviesi gelsva dėmė ant arbūzo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs. Tamsios žalios spalvos arbūzas viduje turėtų būti raudonesnis ir saldesnis.