Pasaulinė šokolado diena


Minima: 2024.07.07

Šokoladas gaunamas iš kakavmedžio sėklų. Kakavmedžiai auga Meksikoje, Centrinėje Amerikoje ir Šiaurės Pietų Amerikoje. Ankstyviausi žinomi dokumentai apie kakavos sėklų naudojimą yra maždaug 1100 m. pr. Kr.

Manoma, kad anksčiausiai šokoladą pradėjo naudoti majai, tik tuomet šokoladas buvo geriamas. Jis buvo tirštas, į jį buvo dedama medaus, įvairių prieskonių, čili pipirų. Aptinkama žinių, kad į Europą iš Amerikos šokoladas buvo atvežtas 1550 m. liepos 7-ąją.

Šokolade esantis teobrominas ir mažos kofeino dozės gali pagerinti nuotaiką ir padidinti energijos lygį. Be to, šokoladas skatina endorfinų išsiskyrimą, kurie padeda jaustis laimingesniems.

Šokolade esantys flavonoidai gali pagerinti kraujagyslių funkciją, sumažinti kraujospūdį ir paskatinti kraujo tekėjimą į širdį bei smegenis.

Tačiau šokoladas gali būti ir kenksmingas, tad jį reikėtų vartoti saikingai. Dėl jame esančio cukraus kelia antsvorio riziką ir dantų problemas. Kai kurie žmonės gali būti alergiški šokoladui ar jo sudedamosioms dalims. Dažnas šokolado vartojimas gali kelti refliuksą. Kadangi šokolade yra kofeino, didelės dozės gali sukelti nemigą, nerimą.


«Spalis»»|
Pr 30 7 14 21 28
A 1 8 15 22 29
T 2 9 16 23 30
K 3 10 17 24 31
Pn 4 11 18 25 1
Š 5 12 19 26 2
S 6 13 20 27 3