Minima: 2024.02.09
Vasario 9 d. minima Picos diena. Iš pradžių ji buvo švenčiama kaip Nacionalinė picos diena Amerikoje, tačiau pamažu paplito po visą pasaulį ir jau laikoma pasauline švente.
Nors keptų miltų paplotėlius su įvairiais priedais valgė dar senovės egiptiečiai, romėnai ir graikai, dabartinės picos gimtine laikomas pietvakarių Italijos Kampanijos regionas, kuriame įsikūręs Neapolis.
Pica ten buvo pradėta gaminti kaip vargšų maistas ant pirmųjų picų buvo dedama tai, kas turima: pomidorai, sūris, aliejus, česnakai. Pasiturintys Neapolio gyventojai picas laikė niekingu vargšų maistu.
Pica Margarita atsirado XIX a. pabaigoje, kai karalienė Margarita 1889 m. apsilankė Neapolyje ir picų kepėjas Rafaele Esposito jai pagamino specialią picą su pomidorais, mocarela (buivolių pieno sūriu) ir bazilikais. Tokia pica priminė Italijos vėliavos spalvas, o picos pavadinimas nuo to laiko paliktas karalienės garbei.
Pica Marinara yra viena iš seniausių picų. Ją tradiciškai kepdavo žvejų žmonos, laukdamos jų sugrįžtančių iš jūros (itališkai marinaro jūreivis).
Keturių sūrių pica kepama naudojant keturis skirtingus itališkus sūrius: šviežią mocarelą, gorgonzolos sūrį, rikotą ir parmezaną.
Keturių sezonų picai naudojami artišokai, saliamis, pievagrybiai ir pomidorai. Jos pavadinimas simbolizuoja keturis metų laikus.