Minima: 2024.04.04
Balandžio 4 d. minima Tarptautinė morkų diena. Nors šventė kilusi iš Amerikos, o pačios morkos iš Persijos, tačiau jas lietuviai vartojo nuo neatmenamų laikų, jų vardu netgi turime būdvardį morkinis.
Įdomūs faktai apie morkas
- Morkų kilmės šalimi laikoma Persija.
- Senovės graikai bei romėnai morkas augino dėl lapų ir sėklų, o daugelyje šalių morkos pirmiausia buvo auginamos kaip vaistinis augalas.
- Iki XVI a. buvo auginamos violetinės spalvos morkos, kurių šakniavaisiai daugiausiai buvo naudojami arklių pašarui, o ne žmonių maistui.
- XVII a. oranžinės morkos buvo išvestos Olandijoje. Jos taip išpopuliarėjo, kad visiškai išstūmė savo violetines pirmtakes.
- XIX a. pradžioje morkos tapo vienomis pirmųjų konservuotų daržovių.
- Dėl oranžinės morkų spalvos yra atsakingas beta karotinas, kurio šiose daržovėse itin gausu.
- Oranžinę spalvą suteikiančius karotenoidus mūsų organizmas paverčia vitaminu A, kuris labai svarbus regėjimui ir vystymuisi.
- Kulinarijoje morka yra ruošiama pačiais įvairiausiais būdais: dedama į sriubas ar troškinius, kepama, skrudinama, verdama vandenyje ar garuose. Indijoje morka plačiai naudojama daugeliui desertų gaminti, o Portugalijoje vienas populiariausių džemų ruošiamas taip pat iš morkų!
- Morkų sėklos yra tokios mažos, kad 2000 sėklų telpa viename arbatiniame šaukštelyje.
- Ilgiausia pasaulio morka siekia beveik 6 metrus.
- Pernelyg dažnas morkų vartojimas (pvz., kilogramas morkų per dieną) gali sukelti karotenemiją. Tai odos būklė, kai oda pageltonuoja.
- Morkų sultys slopina stresą, jų rekomenduojama gerti sergantiems depresija.
Informacijos šaltiniai: https://www.carrotday.com; https://www.pienasvaisiai.lt