Tarptautinė morkų diena


Minima: 2024.04.04

Balandžio 4 d. minima Tarptautinė morkų diena. Nors šventė kilusi iš Amerikos, o pačios morkos iš Persijos, tačiau jas lietuviai vartojo nuo neatmenamų laikų, jų vardu netgi turime būdvardį – „morkinis“.

Įdomūs faktai apie morkas

  • Morkų kilmės šalimi laikoma Persija.
  • Senovės graikai bei romėnai morkas augino dėl lapų ir sėklų, o daugelyje šalių morkos pirmiausia buvo auginamos kaip vaistinis augalas.
  • Iki XVI a. buvo auginamos violetinės spalvos morkos, kurių šakniavaisiai daugiausiai buvo naudojami arklių pašarui, o ne žmonių maistui.
  • XVII a. oranžinės morkos buvo išvestos Olandijoje. Jos taip išpopuliarėjo, kad visiškai išstūmė savo violetines pirmtakes.
  • XIX a. pradžioje morkos tapo vienomis pirmųjų konservuotų daržovių.
  • Dėl oranžinės morkų spalvos yra atsakingas beta karotinas, kurio šiose daržovėse itin gausu.
  • Oranžinę spalvą suteikiančius karotenoidus mūsų organizmas paverčia vitaminu A, kuris labai svarbus regėjimui ir vystymuisi.
  • Kulinarijoje morka yra ruošiama pačiais įvairiausiais būdais: dedama į sriubas ar troškinius, kepama, skrudinama, verdama vandenyje ar garuose. Indijoje morka plačiai naudojama daugeliui desertų gaminti, o Portugalijoje vienas populiariausių džemų ruošiamas taip pat iš morkų!
  • Morkų sėklos yra tokios mažos, kad 2000 sėklų telpa viename arbatiniame šaukštelyje.
  • Ilgiausia pasaulio morka siekia beveik 6 metrus.
  • Pernelyg dažnas morkų vartojimas (pvz., kilogramas morkų per dieną) gali sukelti karotenemiją. Tai odos būklė, kai oda pageltonuoja.
  • Morkų sultys slopina stresą, jų rekomenduojama gerti sergantiems depresija.
    • Informacijos šaltiniai: https://www.carrotday.com; https://www.pienasvaisiai.lt


«Lapkritis»»|
Pr 28 4 11 18 25
A 29 5 12 19 26
T 30 6 13 20 27
K 31 7 14 21 28
Pn 1 8 15 22 29
Š 2 9 16 23 30
S 3 10 17 24 1